antwerpsehaven

Peeters botst met lokale CD&V-mandatarissen over Antwerpse haven

zaterdag 28 april 2012 om 16u03  nieuwsbrief  Knack digitaal

Minister-president Peeters is zich bewust van de lokale tegenstand in zijn partij in het dossier van de Antwerpse haven. “Dit was een moeilijke maar belangrijke afweging”, klinkt het.

 

Het gemeentebestuur van Beveren is bijzonder teleurgesteld dat de Vlaamse regering de beslissing over de uitbreiding van de haven op Bevers grondgebied boven hun hoofden heeft genomen. 
Gerechtelijke stappen worden niet uitgesloten.

Verslagenheid

De verslagenheid was groot in de Wase gemeente. “Is het nu niet erg dat wij dit pas vernemen nadat de beslissing werd genomen?”, zegt een schepen. “Door iemand van onze eigen partij nota bene?” De Vlaamse regering besloot eerder dat de Beverse gehuchten Ouden Doel en Rapenburg, met in totaal 57 inwoners, binnen de zeven jaar moeten wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. De woonkernen – “woonkorrels volgens de Vlaamse regering”, klinkt het bits bij het gemeentebestuur – worden onteigend voor natuurcompensatiegebied.
”Na de beslissing om Doel te laten verdwijnen, nog zo’n ramp, kregen we nochtans de uitdrukkelijke belofte dat het daarbij zou blijven”, zegt een havenspecialist bij het gemeentebestuur. “De gehuchten mochten bewoond blijven.” 
Burgemeester en Vlaams parlementslid Marc Van De Vijver is boos, maar strijdvaardig. “Het plan is nog lang niet definitief, het gaat om een voorontwerp dat aan een openbaar onderzoek moet worden getoetst. En zelfs als het daarna wordt goedgekeurd zijn we nog niet uitverteld. We zijn bereid hiermee naar het gerecht te trekken.”

 

Peeters: ‘Moeilijke maar belangrijke afweging’

Minister-president Peeters is zich bewust van de lokale tegenstand in zijn partij. “Dit was een moeilijke maar belangrijke afweging. Maar het is belangrijk dat de spanning die op het dossier zat, kan verdwijnen”, liet hij weten. (Belga/INM) 

DE  KERNVRAAG :  WIE IS HIER DE GROOTSTE HYPOCRIET?

 

PERSBERICHT  DOEL 2020